Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2018 11:49 - Топ 10 на най-добрите специални части в света
Автор: botev196 Категория: Новини   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В света на военните, вероятно нищо не би могло да ни заинтригува повече от специалните сили.

Освен редовна войска, много от държавите имат елитен отряд, който трябва да премине по-сериозно обучение и към който има повече изисквания.

Някои от тези отряди са добре познати и често попадат в полезрението на медиите. Други, остават обвити в митове и рядко се появяват в публичното пространство.

Независимо дали излизат от водата за тихо нападение или успяват да спасят отвлечен самолет, дали пресичат пътища и жп релси, едно е сигурно – на тях се падат най-тежките задачи.

Въпросът е кой е най-добрият отряд? Почти невъзможно е да класифицираме специалните части на различните държави, защото те са изправени пред различни предизвикателства, включително тероризъм.

Предлагаме ви една класация на 10-те най-добри специални сили в света, някои от които може да ви изненадат. Не се подвеждайте от популярността им в интернет – това, че сте ги гледали по телевизията, филмите или видео игрите, не означава, че трябва да попаднат в този списък и обратно.

10. GING – Франция

Интервенционната група на националната жандармерия на Франция е първата в нашия списък. GIGN, както и много европейски специални служби, бележи началото си след масовото убийство на заложници по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972г. Година по-рано в един френски затвор се вдига бунт, при който също има много убити и ранени. Резултатът от всички тези събития е създаването на GIGN. Днес това военно звено съставлява 400 членове.

 

 image

 

Те са обучени в антитерористичната сфера и справянето със заложнически кризи. По-забележителни техни операции са: спасяването на 30 деца, държани като заложници в Джибути; освобождаването на военнопрестъпници в Босна; борбата със сомалийските пирати; драматичното спасяване на пътниците на борда на полет 8969 на Air France в Марсилия през 1994 г.

 

9. SSG – Пакистан

През 1956г. пакистанската армия създаде собствено специално звено, известно като Special Services Group (SSG). То е изградено по модела на британските специални въздушни части и на американските спецслужби. Дейността на звеното е строго класифицирана. Изборът на войници е изключително строг и едва 1 на всеки четирима кандидати бива назначен. Всички, които искат да станат част от SSG минават 9-месечно обучени във военно-въздушното училище и участват в бойни действия, тренират и психическата си издръжливост.

 

 image

 

Кандидатите за SSG се обучават при различни климатични условия – планини, пустини, джунгли и дори под водата. По време на Студената война са провеждали съвместни учения със Специалните сили на САЩ.

Напоследък SSG се фокусира върху местните антитерористични операции. Войниците от това звено участваха в прекратяването на атака в Лахор през 2009г. срещу военния щаб на Пакистан.

 

8. Сайерет Маткал – Израел

Израелските спецчасти се концентрират върху разузнаването, антитероризма и спасяването на заложници извън Израел. Сайерет Маткал е създаден през 1957 г., за да запълни празното място в специалните сили на Израел. Съставен е от най-добрите от най-добрите – физически и психически устойчиви кандидати. Всички те преминават 18-месечно обучение, което включва основно пехотно училище, школа за парашутисти, обучение за борба с тероризма и разузнаването.

 

 image

 

Те участват в много операции, най-известната от които е Операция „Ентебе” – въоръжена спасителна операция на израелските специални части, проведена на летището Ентебе, Уганда в нощта на 3-ти срещу 4-ти юли 1976 година. Нейната цел е освобождаване на заложници, похитени от членове на Фронта за освобождение на Палестина. Отвлечен е полет 139 на Ер Франс. Похитителите заплашват, че ще убият заложниците ако не се изпълнят исканията им за освобождаване на затворници.

 

7. ЕКО-Кобра – Австрия

Като резултат от нападението срещу израелски атлети по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972г., Австрия създаде спецзвеното Кобра, специализирано в антитерористичните операции. То е съставено от 450 мъже, служили в Австрийската федерална полиция. Тренировките включват няколко месеца курсове по стрелба, учене на чужди езици, ръкопашен бой и тактически тренировки. Разбира се, само тези, които успеят да преодолеят психотеста, освен физическия, биват назначени.

 

 image

 

За да бъде възможно най-разнообразно обучението им, те се учат на гмуркане и обезвреждане на бомби.

Макар Кобра да не може да се похвали с операции като на израелските спецчасти, те са участвали в заложническата криза в затвора Грац-Карлау през 1996 г. и са единственият екип за борба с тероризма, който е успял да прекрати отвличане на самолет, докато все още е във въздуха. Четирима военни от Кобра били на борда на самолета, когато похитителят поискал да го отклони.

 

6. Делта Форс – САЩ

Делта Форс са едни от най-популярните специални сили. Освен в антитерористични операции, те могат да се включват в спасяване на заложници, нападения, разузнаване. Звеното е създадено през 1977г. в резултат на нарастващия брой терористични операции. Оттогава, в него участват предимно войници, служили в американските специални сили като зелени барети или рейнджъри.

 

 image

 

За да бъдат допуснати до обучение, кандидатите трябва да са мъже на не по-малко от 21 години, да имат високи резултатите на тестовете и да са с ранг не по-нисък от ефрейтор.

Те са подложени на последователни физически и психологически тестове, с цел слабите да отпаднат. Твърди се, че един на всеки 10 успява да се справи с 6-месечния обучителен курс.

Операциите на Делта Форс остават строго пазени тайни, но можете да се обзаложите, че са в авангардния спектър на всяка операция, ръководена от САЩ.

 

5. JTF2 – Канада

Звеното е създадено през 1993г. и е съставено от няколко стотин членове. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г., JTF2 се превърна в елитен антитерористичен блок за специални операции.

Съставен от военен персонал от канадските сили, JTF2 предприема редица операции, сред които охрана на важни личности и подсигуряване сигурността на големи събития като Олимпийските игри през 2010, например.

 

 image

 

Тайно са били на много световни горещи точки по целия свят – от спасяване на заложници в Ирак до залавяне на сръбски снайперисти в Босна.

JTF2 са били в Афганистан много преди останалите световни сили да изпратят военните си части. Техните операции са толкова тайни, че дори канадският министър-председател не знаел, че са участвали във войната в Афганистан.

 

4. Алфа – Русия

Специалното звено е основано в средата на 70-те години на миналия век и добиват популярност по време на войната в Афганистан, когато Алфа нахлули в президентския дворец в Кабул и убили всички в сградата.

През 1985 г. група бе изпратена в Бейрут, за да се опита да спаси четирима съветски дипломати.

 

 image

 

Алфа участва в най-големите антитерористични операции в Русия, като сагата в Московския театър през 2002г.

 

3. Шайет 13 – Израел

Още едно спецзвено на Израел – Шайет 13. То обаче е свързано с флота на страната. Звеното е създадено през 1948г. и е участвало във всяка по-голяма операция на Израел – от спасяването на заложници и борбата с тероризма до разузнаването.

Обучението е 20 месеца и принуждава кандидатите да преминат през най-стресиращите психологически и физически тестове, преди да започнат дори специализираното си обучение.

 

 image

 

Шайет 13 участва в редица операции, включително войници от него са се качвали на кораб, за да заловят оръжия, пътуващи към Газа.

Най-забележителната им операция е след олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато са призовани да помогнат на израелските спортисти.

 

2. Тюлените – САЩ

Тюлените на САЩ са създадени през 1962г. и са придобили почти митичен статут. Това отчасти е благодарение на операцията „Нептун Спиър” – мисията, в която Тюлените отлетяли за Аботабад, Пакистан през май 2011 г., за да убият Осама Бин Ладен, лидерът на „Ал Кайда“.

 

image

 

 

Физическата и психическата сила, която се изисква от един кандидат е абсурдно висока. Обучението продължава повече от година и голяма част от кандидатите не могат да преминат физическия тест, който включва много плуване.

 

1.       Специални въздушни сили – Великобритания

Британските Специални въздушни сили са създадени през 1941г. Физическите изисквания към кандидатите са изключително сериозни. Едно от най-тежките неща е маршируването с пълно снаряжение – повече от 40 км. за 20 часа. Кандидатите трябва да умеят и да плуват – 3 км. за 1 час и да избягат 6 км. за 30 минути.

 

 image

 

След всичко това, ги изпращат в джунглата, за да се научат да оцеляват, да подобрят навигационните си способности. Последният тест е 36-часов разпит, който трябва да пречупи волята на кандидата.

Малцината, които успяват да се справят, преминават към по-нататъшно обучение. Специални въздушни сили са тренирани от Ми 5 и Ми 6, за да се справят и с шпионски операции.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botev196
Категория: Новини
Прочетен: 56290
Постинги: 57
Коментари: 18
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930