Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2018 13:03 - 8 причини да правите планк всеки ден
Автор: botev196 Категория: Спорт   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Планкът може да изглежда съвсем просто упражнение, но от него има много ползи за тялото и за формата ви. Това упражнение гори повече калории, отколкото традиционното натоварване. Много по-лесно се понася от гърба и с него се избягва риска от травма.


image

Осем причини, защо трябва да практикувате планк всеки ден:


1. Планкът е просто, статично упражнение, за което не ви е нужна специална екипировка

Може да правите планк  у дома  без специална екипировка, но най-важно е да усвоите как точно да задържате тялото си за определен период от време във въздуха, като се подпирате само на лакти и пръстите на краката си.

Важно е лактите ви да са сгънати на 90 градуса и  да са поставени точно под раменете. Стегнете дупето и корема. Горната част на тялото трябва да е хоризонтална, не позволявайте на кръста да пада надолу. Задръжте за около 30 сек. Починете си малко и опитайте отново. За да постигате напредък, трябва всеки ден да увеличавате времето на задържане в тази позиция с 30 секунди.

image

Тези, които искат да направят планка по-трудно упражнение, може да използвате топка за основа. Резултатите с нея ще са по-бързи, но упражнението е по-трудно заради трудния баланс на равновесие. Може да търкаляте топката напред и назад – така ще работите върху коремните мускули и тези на ръцете.

 

2. Планковете работят за отделни мускули

Планковете ангажират мускулни групи като абдоминис, ректус абдоминис, дългите коремни мускули и глутеусите. Това е много добре, защото всяка мускулна група изпълнява различна цел и изисква различни упражнения.

·         Напречният абдомис увеличава коремната сила, което помага да вдигате по-голяма тежест. То също помага да изглежда стомахът ви по-гладък.

·   Абдоминус ректус подобрява издръжливостта, когато трябва да скачате. Той също е в основата на изразената коремна преса „six pack look”.

·        Коремните мускули са отговорни за сгъването и разгъването на тялото по време на спортуване. Развитието на тези мускули ще ви помогне да оформите добра фигура тип „пясъчен часовник“.

·   Тренирането на мускулите на глутеусите ще помогне да поддържате гърба си силен, а стойката – перфектна.

 

3. Планковете подобряват баланса на цялото тяло

Планковете подобряват стабилността на цялото тяло. Това от своя страна води до по-добър баланс и координация на движенията. Има причина йогите да са така добре балансирани – основните асани всъщност представляват именно задържане в поза, което е разновидност на планковете.

 image



        4. Рискът от травма е минимален

Концентрирането на силата в един участък от тялото ви позволява да изпълнявате различни движения в една равнина. Ежедневната активност ще позволи да изпълнявате движенията без болка. Планковете са безопасен начин за изграждане на мускули, които да поддържат и защитават гръбначния стълб и таза по време на различни движения.

 

5. Планковете  помагат за плосък корем

Планкът работи върху всеки мускул от коремната ви област – напречни, вътрешни, външни, на гърба и на бедрата.

  6. Може тренирате планк навсякъде

Планковете са чудесни упражнения, защото може да ги правите дори, когато пътувате или независимо в какво затворено пространство сте.  Няколко минути планк дават бърз тласък на метаболизма за деня. А също изгаря и значително количество калории.

 

7. Планковете подобряват стойката на тялото

Концентрацията на сила в гърба и в корема води до изправяне на стойката. Постепенно ще забележите издължаване на мускулите и тяхното оформяне. Гръбначният ви стълб ще се изправи, а това ще направи стойката ви по-права.

 

8. Планковете изгарят повече калории

С помощта на планк-упражнението ще укрепите мускулите си в различните групи – крака, ръце, глутеуси.  Планкът е много ефективно упражнение за изгаряне на мазнините в коремната област.

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botev196
Категория: Новини
Прочетен: 55899
Постинги: 57
Коментари: 18
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031